Game of Thrones-serien

TV-serien Game of Thrones har blivit en enorm succé bland både kritiker och tv-tittare. Medan många fantasyserier har haft svårt att locka en större publik än en grupp insatta entusiaster har Game Of Thrones lyckats med konsten att bli mainstream och tilltala tittare med olika intressen. De flesta hyllar manusarbetet och karaktärernas utveckling. Kritikerna har också öst beröm över seriens oförutsägbarhet, där ingen karaktär är immun från ett tragiskt öde.

Game of Thrones var ursprungligen böcker som skrev av författaren George R. R. Martin. Det är en bokserie med namnet A Song of Ice and Fire, som snabbt blev en klassiker inom fantasykretsar. Den första boken fick just namnet Game of Thrones, som tv-serien tar sitt namn – och mycket av sin handling – ifrån. Serien, som totalt ska innehålla sju böcker, är ännu inte färdigskriven. Det gör att tv-serien inte heller har något färdigt slut än.

Många av skådespelarna i tv-serien har fått sitt genombrott tack vare sin medverkan i Game of Thrones. Sean Bean, som spelar Eddard Stark i första säsongen, var visserligen känd i Storbritannien innan han påbörjade inspelningen, men hans roll gjorde honom berömd även utanför de brittiska öarna. Maisie Williams, som spelar Arya Stark, har också fått beröm för sin rollinsats