Fantasy & sci-fi – numera i finrummet

Fantasy och sci-fi är numera accepterat och älskat av allmänheten men så har det inte alltid sett ut. Ett tag var avståndet till finrummet långt bort, något som tack och lov förändrats till det bättre.

fantasy och sci-fi

Det var inte alltför länge sedan som fantasy och sci-fi näst intill enbart förknippades med den lite elaka och högst stereotypiska bilden av ett gäng asociala nördar som inte hade något bättre för sig än att fly så långt bort från verkligheten som det bara kunde. Ja, det var i princip någonting som “vanliga människor” såg ner på, vilket nog fick många att skämmas lite för sådant som de egentligen tyckte om men inte vågade erkänna.

Tack och lov har mycket skett sedan dess. På ganska kort tid har både fantasyn och sci-fi:en tagit ett rejält kliv in i finrummet, något som tydligt kan ses på vilka tv-serier och filmer som är mest populära. Gemene man har alltså äntligen tagit mod till sig och vågat sig ut ur nördgarderoben, något som till viss del kanske även är en generationsfråga.

Många som växte upp på 70-, 80- och 90-talet växte upp med tv- och dataspel i någon form och barnprogram helt olika de som tidigare generationer fick uppleva. Sci-fi:en och fantasyns nyliga framgångar på tv och den stora duken har dessutom lett till att det spridit ut sig än mer till annat inom populärkulturen och många företag har inte varit sena när det kommit till att dra nytta av den ännu relativt nya trenden och har utvecklat produkter för att möta den nya efterfrågan.

För oss som älskar fantasy passar allt detta som handen i handsken och det enda man egentligen kan klaga på är att det blir längre köer vid nya filmsläpp och liknande, samt att det möjligtvis kan vara så att man gör vissa saker lite mera mainstream än vad vi egentligen hade föredragit. Vem är dock vi att avgöra vem som är en riktig sci-fi-eller fantasyälskare eller inte? Idag är det inne att vara nörd på massvis av olika sätt och det är en värld vi trivs i.