Blackjack – snabbt och enkelt

Blackjack är ett kortspel de flesta säkert känner till. Många vet nog till och med hur det spelas även om de aldrig testat det själv. För de som kanske inte vet mycket mer än namnet tänkte vi tipsa lite snabbt om hur man kommer igång med spelet.

Idag spelar man blackjack enklast på nätet. För några bra förslag på sajter kan man svänga förbi NyaCasinoOnline.se. Praktiskt taget alla sajter som finns listade där erbjuder spelet och man kan till och med spela det gratis medan man bekantar sig med det. I blackjack finns det en dealer och ett antal spelare. Alla får två kort var och alla kort delas ut öppna utom dealerns första kort.

Utmaningen ligger i att försöka få en hand som är högre än dealern utan att gå över 21. Alla numrerade kort är värt det som står på kortet. Knekt, dam och kung är alla värda tio och esset kan antingen räknas som ett eller elva. Efter alla har fått sina kort börjar spelaren längst till höger att agera. Denne kan nu göra göra de följande:

  • Stanna – turen går vidare till nästa spelare.
  • Dra kort – detta kan man göra så länge man inte gått över 21.
  • Dela – två kort med samma värde kan delas på för att skapa två separata händer. Man får då ett nytt kort till varje hand och agerar på nytt.
  • Dubbla – dubbla insatsen och dra ett, och endast ett, kort till.
  • Lägga sig – och få tillbaka halva insatsen.

Viktigt att påpeka är dock att det är inte alla spel som tillåter spelare att lägga sig. När alla spelare har agerat vänder dealern på sitt dolda kort och drar kort tills handen är värt 17 eller mer. Alla som har mindre än dealern när denne slutar dra kort förlorar sin insats.

Alla som har mer vinner lika mycket som de satsade. De som har lika mycket som dealern får tillbaka sin insats. En spelare som dock får ett ess och ett kort värt tio som sina första två kort har fått blackjack och vinner omedelbart en och en halv gånger sin insats. Så länge inte dealern också har fått blackjack.