Tornerspel – mer än en sport!

Tornerspel ger ett inslag av medeltiden till vår annars så moderna värld där alla är besatta av mobiltelefoner och sociala nätverk. Tornerspel är en perfekt möjlighet att lyfta bort ögonen från skärmen och ta en utflykt till naturen. Varför inte unna dig en resa hundratals år tillbaka i tiden?

Riddarnas träning

Tävlingar inom tornerspel arrangeras idag som underhållning i Sverige och även i en del andra länder i Europa. Tornerspel har sina rötter i medeltiden då riddarna behövde komplettera sin fysik med träning. De behövde hitta olika sätt att visa sin styrka och kvalitet på utan att behöva döda eller skada någon. Sålunda utvecklades tornerspel. Ryttarna blev bättre och bättre genom sin träning. Det ledde till spännande tävlingar mellan riddarna. Det var inte bara ekonomiskt gynnsamt att vara med i dessa tävlingar utan även en stor ära för deltagarna. Pöbeln fick till och med se tävlingarna mellan riddarna gratis.

Är tornerspel en sport?

Idag har det stora utbudet av sporter tagit upp utrymmet medialt och tornerspel är en underhållning som inte alls är lika populär som på medeltiden. Det finns dock några hundra riddare kvar i Sverige som driver sporten vidare. Det går att diskutera om det går att kalla tornerspel för en sport. Enligt Wikipedia är definitionen för sport/idrott ett samlingsbegrepp som inbegriper:

  • Ett tävlingsmoment
  • Atletiska aktiviteter

Tävlingsmomentet finns såklart inom tornerspel då det hela går ut på en tävlingskamp mellan riddarna. De atletiska aktiviteterna är rent intuitivt betydligt mer påfrestande än inom till exempel golf, schack och även bågskytte.

Det handlar om autencitet

Varför är då tornerspel inte en sport? Somliga vill påstå att det beror på en sträven mot autencitet. Tornerspel strävar utövare och tornerspelfantaster som en egen princip mot att skapa en så genuin upplevelse som möjligt. Det innebär att man inte vill växa till en sport med Coca-Cola som sponsorer och videokameror som fixerar kring detaljer såsom ”hur ryttaren vackert spetsar äpplet med sitt spjut”. Det skulle döda hela meningen med evenemang som tornerspel erbjuder. Det skulle leda till en förlust av känslan av ren autencitet när det gäller upplevelsen att resa bakåt i tiden.Tornerspel å ena sidan är en riktig sport utan att vara en idrott i dagens breda bemärkelse. Å andra sidan är det ett fysiskt utövande samt en tävlan, men som skapar en kulturbevarande aktivitet som ger oss en oförglömlig upplevelse.